ICC |
TRI-CHAPTER

AMENDMENT NUMBER: Structural 1
APPROVAIL DATE: June 10, 2010

SUBJECT: Proposed amendment to the stability coefficient (8}
equation in evaluating P-delta effects

This amendment is developed by the Tri-chapter Uniform Code Committee and is
infended fo enhance regional consistency in application and enforcement of the Building
Code. Please verify acceptance of this amendment with your local building depariment
prior to its application.

CODE REFERENCE(S):

2010 CBC Section 1613.8, ASCE 7-05 Section 12.8.7

ISSUE(S):
Section 1613.8 is added to 2010 CBC Section 1613 to read as follows:

1613.8 ASCEF, 7, Section 12.8.7. Modify ASCE 7, Section 12.8.7 by amending Equation
12.8-16 as follows:
P
- V\' l Ixx Cu’

(12.8-16)

RATIONALE:

The importance factor, I, was omitted from Equation 12.8-16 by mistake while
transcribing it from the 2003 NEHRP Recommended Provisions (FEMA 450) Equation
5.2-16. For buildings with importance {actor, 1, higher than 1.0, the stability coefficient
should include the importance factor. The proposed modification is consistent with the
provisions adopted by DSA-SS and OSHPD as reflected in Section 1615.10.7 of the 2010
California Building Code. It is also consistent with ASCI: 7-10 Iiquation 12.8-16 that
will be adopted in the next code cycle. TUCC had supported the proposed modification
during the 2007 code adoption process. This proposed amendment is a continuation of an
amendment adopted during the previous code adoption cycle.
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TRI-CHAPTER a

UNIFORM CODE COMMITTEE (TUCC) 1 c clCCla

AMENDMENT NUMBER: Structural 2
APPROVAL DATE: June 10, 2010

SUBJECT: Proposed amendment to isolated spread concrete
footings special inspection

This amendment is developed by the Tri-chapter Uniform Code Committee and is
intended to enhance regional consistency in application and enforcement of the Building
Code. Please verify acceptance of this amendment with your local building department
prior to its applicaiion,

CODE REFERENCE (8):

2010 CBC 1704.4 Concrete Construction.

ISSUE (S):

The proposed amendment modifies the type of exceptions from requiring special
inspection for isolated spread concrete footings of buildings three stories or less above
grade plane.

1704.4 Conerete Construction. The special inspections and verifications for concrete
construction shall be as required by this section and TABLE 1704.4.

Ixceptions: Special inspections shall not be required for:

1. Isolated spread concrete footings of buildings three stories or less above
grade plane that arc fully supported on earth or rock, where the structural
design of the footing is based on a specified compressive strength, "¢, no
greater than 2,500 pound per square inch (psi) (17.2 Mpa).

RATIONALL:

Results from studics after the 1994 Northridge earthquake indicated that a lot of the
damages were attributed to lack of quality control during construction. The proposed
amendment improves quality control during construction and therefore needs to be
incorporated into the Code.
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Revise CBC Section 1704.4 exception No. 1 to allow special inspection not to be
required for isolated spread footing where the structural design of the footing is based on
a specified compressive strength, ¢, no greater than 2,500 psi.

This proposed amendment is a continuation of an amendment adopted during the
previous code adoption cycle.
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AMENDMENT NUMBER: . 3
APPROVAL DATE: August 12, 2010

SUBJECT: Proposed amendment to plain concrete

This amendment is developed by the Tri-chapter Uniform Code Conimittee and is
intended to enhance regional consistency in application and enforcement of the Building
Code. Please verify acceptance of this amendment with your local building departnient
prior to its application.

CODE REFERENCE (S):
2010 CBC 1908.1.8, ACI 318 Section 22.10.1.

ISSUE (S):

Revise scction 1908.1.8. ACI 318 section 22.10.1 that allows the usc of plain concrete in
residential structures assigned to seismic design category D, E or F.

1908.1.8 ACIT 318, scetion 22,10 Delete ACT 318, section 22,10, and replace with the
following:

22.10 - Plain concrete in structures assigned to seismic design category C, D, E or
F.

22.10.1- Structures assigned to Seismic Design Category C, D, E or F shall not
have clements of structural plain concrete, except as follows:

- Struchwal plainconcrete-basementfoundation-or-other-walls below-the-base-are
permitted-in-detached-onc-and-two-family dwellings three-stories-or-less-in-height
construeted-with stud-bearing wallsIn-dwellings-assighed-to-seismic-design
category D or I, the height of the wall-shall-not-exeeed 8feet- (2438 mm)the
thickness shall-not-be-lessthan7'f-inches {(190-mm)and the-wall shallretain-ne
more-than-d-deet-t219mm)-ofunbalaneed il—Wallsshall- havereinforcementin
aceordanee-with 22:6:6.5; '

(a) Isolated footings of plain concrete supporting pedestals or columns are

permitted, provided the projection of the footing beyond the face of the
supporied member does not exceed the footing thickness.
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Exception: In detached one and two-family dwelling three storics or less in
height, the projection of the footing beyond the face of the supported member is
permitted to exceed the footing thickness.

{b) Plain concrete footing supporting walls are permiited, provided the footings
have at least two continuous longitudinal reinforcing bars. Bars shall not be
smaller than No. 4 and shall have a total arca of not less than 0.002 times the
gross cross-sectional arca ol the footing.—Herfoetings-thatexceed-8inches
£203-mm)-in-thiekness;-A minimum of one bar shall be provided al the top and
bottom of the footing. Continuity of reinforcement shall be provided at
corners and intersections.

Exception:

+ In detached one and two-family dwellings three stores or less in height
and constructed with stud bearing walls, plain concrete footings
withoutHongitudinalreinforcement supporting-walls-are-permitied:
with at [east two continuous longitudinal reinforcing bars not smaller
than No. 4 are permitted to have a total area of less than 0.002 times
the gross cross —-sectional area of the footing, -

2. For foundations system consisling of a plain-conerete-stem wall a
mintmum-ofone-bar-shall-be-provided-at the top of the stem wall and
at-the bottem-of the footing:

3. Whe&easlab%&gtemd&s%&s%menel&h&ea%bu%th&feemag—m&

5-bar-is-permitted-to-be-located-at-eitherthe-top-of the slab-or bottom
of the foeting:

RATIONALE

The proposed amendment addresses the problem of poor performance of plain or under-
reinforced concrete [ootings during a scismic event. This amendment reflects the
recommendations by the Structural Engineers Association of Southern California
(SEAOSC) and the Los Angeles City Joint Task Force that investigated the poor
performance of plain and under-reinforced concrete footings observed in 1994 Northridge
earthquake.
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AMENDMENT NUMBER: 4
APPROVAL DATE:  September 9, 2010
SUBJECT: Proposed amendment to CRC to prohibit plain concrete

continuous footings without longitudinal reinforeing in
Seismic Design Categories Dy, 1Dy and D,

" This amendment is developed by the Tri-chapter Uniform Code Committee and is
infended to enhance regional consistency in application and enforcement of the Building
Code. Please verify acceplance of this amendment with your local building department
prior to its application.

CODE REFERENCE(S):
2010 CRC Section R403.1.3
ISSUE (S):

Modify Section R403.1.3 by adding wording to the first senfence of the first paragraph to
specify the minimum amount of longitudinal reinforcing, and by deleting the portion of
the Exception to this scction that allows the use of plain concrete footings without
fongitudinal reinforcement, to read:

R403.1.3 Seismic reinforcing, Concrete footings located in Seismic Design Caiegorics
DO, D1 and D2, as established in Table R301.2(1), shall have minimum reinforcement of
at least two continuous longitudinal reinforcing bars not smaller than No. 4 bars. Botltom
reinforcement shall be located a minimum of 3 inches (76 mm) clear {from the bottom of
the footing,

In Seismic Design Categories D0, D1 and D2 where a construction joint is created -
between a concrete footing and a stem wall, a minimum of onc No. 4 bar shall be
installed at not more than 4 fect (1219 mm) on center. The vertical bar shall extend to 3
inches (76 mm) clear of the bottom of the footing, have a standard hook and extend a
minimam of 14 inches (357 mm) into the stem wall.

In Seismic Design Categories DO, D1 and D2 where a grouted masonry stem wall is
supported on a concrete footing and stem wall, a minimum of one No. 4 bar shall be
~installed at not more than 4 feet (1219 mm) on center. The vertical bar shall extend to 3
inches (76 mm) clear of the bottom of the footing and have a standard hook.
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In Seismic Design Categories DO, D1 and D2 masonry stem walls without solid grout and
vertical reinforcing are not permitted.

Exception: In detached one- and two-family dwellings which are three stories or less in
height and constructed with stud bearing walls, pla%ee&eret&?ee&ng&—wﬁheut :

lengiudinal-reinforcementsupporting - walls-and isolated plam concrete footings

supporting columns or pedestals are permitted.

RATIONALE

This proposed amendment to the CRC is made to be consistent with TUCC amendment 3
that modifies the plain concrete provisions in CBC Section 1908.1,8 and ACI 318 Section
22.10.1,

This proposed amendment addresses the problem of poor performance of plain or under-
reinforced concrete footings during a scismic event. This amendment reflects the
recommendations by the Structural Engineers Association of Southern California
(SEAOSC) and the Los Angeles City Joint Task Force that investigated the poor
performance of plain and under-reinforced concrete footings observed in 1994 Northridge
earthquake.
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AMENDMENT NUMBER: 5
APPROVAIL DATE:  September 9, 2010

SUBJECT: Proposed amendment to CRC to prohibit the use of
gypsum board and limit the use of Portland cement plaster
as prescriptive wall bracing materials in Seismic Design
Categories Dy, Dy and 1), '

This amendment is developed by the Tri-chapter Uniform Code Committee and is
infended fo enhance regional consistency in application and enforcement of the Building
Code. Please verify acceptance of this amendment with your local building department
prior (o its application.

CODE REFERENCE(S):

2010 CRC Scection R602.10.2.1 and Table R602.10.1.2(2)

ISSUE (S):

Add a new footnote “d” to the end of CRC Table R602.10.1.2(2), to read:
d. In Seismic Design Categories Dg, Dy, and D,, Method GB is not permitted a:lld
the use of Method PCP is limited to one-story single family dwellings and

accessory structures.

Add the “d” footnote notation in the title of Table R602,10.1,2(2) after the three footnotes
currently shown, to read:

TABLE R602.10,1,2(2)"™*
Add a new subsection R602,10.2.1.1, to read:

R602,10,2.1.1 Limits on methods GB and PCP. In Seismic Design Categories Dy, Dy,
and D3, Method GB is not permitted for us_é: as intermittent braced wall panels, but
gypsum board is permitted to be installed when required by this Section to be placed on
the opposite side of the studs from other types of braced wall panel sheathing. In
Seismic Design Categories Dy, D), and D,, the use of Method PCP is limited to one-story
single family dwellings and accessory structures.
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RATIONALE

The proposed amendment addresses the problem of poor performance of gypsum
wallboard and Portland cement plaster as wall bracing inaterials in high seismic areas.
This amendment reflects the recommendations by the Structural Engincers Association of
Southern California (SEAOSC) and the Los Angeles City Joint Task Force that
investigated the poor performance of these bracing materials that were observed in 1994
Northridge earthguake.
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