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Question:

To what extent may horizontal exits serve asa component of the required accessible means
of egress?

Answer:

Horizontal exits that comply with Section 1007.6 may serve as a component of an accessible
means of egress to the extent that, where provided in newly constructed, fully fire sprinklered
buildings, horizontal exits may be used in lieu of complying elevators as accessible means of
egress. This complies with the specific language of SFBC Sections 1007.2.1, Exception 1.

" Areas of refuge are not required in areas accessed through horizontal exits, per Section
1007.3, Exit stairways, and Section 1007.4, Elevators. Horizontal exits provide fire separation
between building areas and allow egress lnto fire protected areas that are part of a building’s
fire resistive egress system.

This interpretation reflects the specific requirements of the Code and is in accordance with the
2008 IBC Q&A Application Guide, page 110 and 111. That Guide states, in part, “When a
horizontal exit is incorporated into a building, the intent of the code is that the portion of the
building lying on one side of the horizontal exit “wall” serves as the area of refuge for the other
side of the wall containing the horizontal exit.”

This Code Application and Interpretation is subject to change at any time. To determine if this interpretation is still curn:ent, please
call {415) 558-6205 or visit cur wehsite http:/faww sfgov.org/site/dbi




